Permanent wonen in een vakantiewoning
Mag je wonen in een chalet?
Ik snap het wel. Je loopt over zo’n park, hoort de vogeltjes fluiten, ziet jezelf al koffie drinken op de veranda terwijl de ochtendmist langzaam optrekt boven de hei. En dan denk je, dit wil ik elke dag. Waarom zou ik nog in een rijtjeshuis wonen als ik voor veel minder geld een vrijstaand huisje in het groen kan hebben? Een chalet is sfeervol, betaalbaar en als je niet zoveel nodig hebt, dan is het toch logisch dat je hier gewoon gaat wonen?
Ik dacht dat zelf ook. Toen ik mijn eerste chalet kocht, kon ik me niet voorstellen dat iemand daar niet in zou willen wonen. Ik zag het helemaal voor me. Een simpel leven met minder spullen, meer rust en meer ruimte om me heen. Geen gejaag meer, maar gewoon wakker worden met de zon op het terras. En ik ben niet de enige die er zo over denkt. Er zijn zoveel mensen die in een vakantiehuis willen wonen en ergens voelt dat ook volkomen logisch. Maar de realiteit blijkt vaak toch iets weerbarstiger.
Regels, regels, regels
Want wat veel mensen niet weten, is dat je in een chalet of recreatiewoning meestal niet zomaar mag wonen. Niet omdat de gemeente je dat leven niet gunt, maar omdat het juridisch net even anders zit. Het gaat namelijk niet om het huisje zelf – hoe comfortabel of luxe het ook is – maar om de bestemming van de grond waar het op staat. En die bestemming is bij dit soort woningen vaak ‘recreatie’, en geen ‘wonen’. En dat maakt het verschil.
Dat betekent dus dat je er in niet permanent mag verblijven. Het is bedoeld voor tijdelijk gebruik. Dus als jij besluit om je huurhuis op te zeggen en fulltime in je chalet te gaan zitten dan kan dat problemen opleveren. In theorie kan de gemeente dan handhaven en je sommeren om te vertrekken. In de praktijk? Dat verschilt nogal. Sommige gemeenten knijpen een oogje toe, anderen niet. Het ligt aan het beleid, de actualiteit en soms ook gewoon aan de persoon die jouw dossier onder ogen krijgt.
Betekent dit dan dat het nergens mag? Nee hoor. Er zijn plekken in Nederland waar permanente bewoning wél is toegestaan. Maar dat zijn meestal geen goedbewaarde geheimen en je ziet het ook terug in de prijs. Want zodra een recreatiewoning een woonbestemming krijgt, schiet de waarde omhoog. Logisch ook, want dan mag je er het hele jaar wonen. Maar het is dus niet zo dat elk chalet dat er leuk uitziet op Funda ook automatisch een woonbestemming heeft. En dat is precies waar het bij veel mensen misgaat.
“Permanente bewoning toegestaan”
In advertenties staat het er meestal wel bij. Soms in kleine letters, soms als verkoopargument. “Permanente bewoning toegestaan” is een magische zin, en je zou willen dat je die wat vaker zag. Maar als je die niet ziet staan, dan is het meestal geen goed teken. En let op: “jaar rond open” betekent niet dat je er ook het hele jaar mag wonen. Dat zegt alleen iets over het park, niet over de juridische status van jouw huisje.
Heb je geen zin om al die juridische puzzels zelf uit te zoeken? I feel you. Ik heb er een heel hoofdstuk aan gewijd in mijn Aankoopgids omdat dit zo vaak misgaat. Sterker nog, ik heb allebei mijn chalets kunnen kopen omdat de vorige eigenaren er permanent woonden en de gemeente ging handhaven. Het voelt onschuldig, een huisje kopen in het groen, daar lekker gaan wonen en gewoon je leven leiden zoals jij dat wilt. Maar in de praktijk zijn het vaak juist deze details die bepalen of je straks in alle rust woont of met samengeknepen billen, bang dat er op een dag een handhaver aan de deur staat.
Dus ja, het is heerlijk om in een chalet te wonen. Ik ken mensen die het doen en het klopt, het is goedkoper, rustiger en vaak veel fijner dan een standaard woning in de stad. Maar ga er niet zomaar vanuit dat het mag. Check het, vraag het en als je het zeker wilt weten: verdiep je er goed in of vraag iemand die dat al voor je heeft gedaan. Je hoeft niet alles zelf uit te zoeken. Dat heb ik tenslotte al voor je gedaan.